Lemsterland Recreatieland

Watersportcentra Lemmer en Echtenerbrug

Lemmer
Lemsterland

Lemsterland (13.625 inw.) is het land om Lemmer (10.130 inw.). Lemmer is de hoofdplaats van deze Zuid-Friese gemeente en zowel over water als over de weg de zuidelijke invalspoort van de provincie Fryslân/Friesland. Twee sluizen, de Lemstersluis en de Prinses Margrietsluis, en de autosnelweg A6 vormen de entree van Lemsterland Rekreatieland.

Het is een waterrijk gebied met bekende meren als het IJsselmeer, Tjeukemeer en Groote Brekken. Deze zijn geschikt voor alle vormen van waterrecreatie en hengelsport en daarmee is Lemsterland uniek in Nederland. De watersportactiviteiten, van de bouw en verhuur van de kleinste visbootjes tot grote zeewaardige jachten, zijn geconcentreerd in Lemmer en Echtenerbrug-Delfstrahuizen, een tweelingdorp op de vaarroute Friesland - Noordwest Overijssel.

De aantrekkelijkheid van Lemsterland wordt vergroot door de aangrenzende boscomplexen Gaasterland en Kuinderbos, fietspaden op en langs oude en nieuwe zeedijken naar Urk en Kuinre, het schitterende vestingstadje Sloten (één van de Friese Elfsteden), Joure met zijn subtropisch zwem- en kuurparadijs en de bloemenvelden in de kop van de Noordoostpolder. Deze polder op de bodem van de voormalige Zuiderzee viel droog in september 1942, mede dankzij het elektrische Bumagemaal bij Lemmer.